Kiran Badloe is voor de derde keer op rij wereldkampioen in de RS:X-klasse geworden. De 26-jarige windsurfer won maandag voor de kust van het Spaanse Càdiz twee races en werd een keer tweede. Daardoor is hij een dag voor de afsluitende medalrace al niet meer te achterhalen. Die overmacht deed denken aan de gouden races van zijn vriend en mentor Dorian van Rijsselberghe. “Ja, ik heb een Doriannetje gedaan. Supergaaf!”

 

In negen races eindigde Badloe deze week vier keer als eerste, twee keer als tweede en twee keer als derde. Zijn elfde plek in de derde race mocht hij bovendien wegstrepen. Zo eindigde hij met een totaal van 14 punten (alle klasseringen bij elkaar opgeteld). De Griek Byron Kokkalanis is met 40 punten tweede in het klassement, voor de Italiaan Mattia Camboni (44 punten). Sil Hoekstra, de trainingsmaat van Badloe, staat met 107 punten elfde in het eindklassement.

 

“Drie op een rij! Daar ben ik superblij mee”, reageerde Badloe uitgelaten. “Ik heb de afgelopen dagen mooie resultaten kunnen varen. De concurrentie heeft het laten liggen. Er stond deze week veel wind, en dat ligt mij wel. Ook vandaag was het weer lekker knallen: op het laatst lagen er wel een paar te zwemmen. Zelf ben ik ook een keer koppie-onder gegaan. Maar gelukkig kon ik op tijd herstellen.”

 

De overmacht van Badloe is veelzeggend, zeker gezien het feit dat het WK geen hoofddoel voor hem vormde. “Ik zie dit WK echt als een voorbereiding op de Spelen. Dit is zeker geen piekevenement”, zei Badloe vooraf. “Het mooie van deze gouden plak is dat we er niet speciaal voor getraind hebben. Dit was geen piekevenement, omdat we in opbouw zijn naar de Spelen van Tokio. Eigenlijk zitten we midden in een zwaar trainingsblok. We kwamen vooral peilen hoe de concurrentie ervoor staat. Ik heb gemerkt dat ik niet helemaal scherp stond. De starts gingen niet altijd top, ik moest vaak van achteren door het veld varen. Daar hebben we wel van geleerd. Als dat straks in Tokio ook goed gaat, heb ik er wel vertrouwen in.”

Dorians voetsporen

Met zijn derde wereldtitel overtreft hij zijn vriend en mentor Dorian van Rijsselberghe, die twee keer de beste van de wereld was. Van Rijsselberghe heeft wel twee olympische gouden medailles in de kast hangen.

“Hij heeft twee WK’s gewonnen en ik nu drie. Op WK-gebied lig ik nu op hem voor. Nu nog olympisch kampioen worden. Ik had al een favorietenrol. Dat is niet veranderd. Maar tijdens de Spelen zal iedereen in topvorm zijn en dat is andere koek.”

 

Dinsdag moet Badloe nog wel het water op voor de afsluitende medalrace. “Eerst maar eens de medalrace varen morgen om de gouden plak binnen te halen. Als ik echt in Dorians voetsporen wil treden, moet ik die race ook nog winnen. Daar ga ik voor.”

 

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *